راکتور پر و خالی شونده ناپیوسته (SBR)
یکی از فرآیندهای هوازی برای تصفیه فاضلاب، استفاده از نوعی راکتور اختلاط کامل و ناپیوسته، بصورت پر و خالی شونده است. از آنجا که معمولاً استفاده از این فرآیند با صرف هزینۀ نسبتاً کمتری همراه است، و همچنین بازدهی قابل قبولی در انجام فرآیند تصفیه فاضلاب از خود نشان داده است، بنابراین در سالهای اخیر در تصفیهخانههای فاضلاب شهری و صنعتی بوفور از آن استفاده شده است. اگر حجم جریان فاضلاب ورودی به تصفیهخانه کم باشد، احداث واحدهای مجزا برای انجام فرآیندهای هوادهی و تهنشینی از نظر اقتصادی توجیه پیدا نمیکند. در این گونه موارد، بر روی روش لجن فعال اصلاحاتی انجام میدهند تا به روشی مناسب دست پیدا کنند. در سیستم SBR همۀ مراحل فرآیند لجن فعال در یک راکتور انجام میشود. در واقع حوضچههای هوادهی و تهنشینی را با هم ترکیب میکنند بصورتی که این فرآیندها بطور متوالی و متناوب در یک حوضچه انجام شوند. بنابراین روش راکتور پر و خالی شونده دارای پنج مرحله، بقرار زیر میشود:
پر شدن – واکنش – تهنشینی – تخلیه – سکون
از نظر جریان ورودی فاضلاب، فرآیند SBR به دو دستۀ متناوب و پیوسته تقسیم میگردد. در حالت متناوب، فاضلاب طی یک مرحله در سیستم بارگذاری میشود و تا زمانی که فرآیند تصفیه تکمیل نشده باشد، جریان فاضلاب ورودی قطع خواهد ماند. در این روش فرآیند نیتروژنزدایی با بازدهی بسیار خوبی انجام میگردد. اما در حالت پیوسته، فاضلاب ورودی در طی چند مرحله وارد سیستم SBR میشود، تا سطح فاضلاب در حوضچه، به حد مورد نظر برسد. این فرآیند به گونهای طراحی میشود که فاضلابهای ورودی و جدید قبل از اینکه به سایر واحدهای تصفیه وارد شوند، حتماً تحت عملیات هوادهی قرار گیرند. بدین ترتیب که اگر جریان فاضلاب بصورت مستمر و دائمی باشد برای انجام این فرآیند، حداقل باید دو مخزن تعبیه شده باشند که یکی از آنها فاضلاب جدید را دریافت کند و در دیگری فرآیند تصفیه انجام شود. بطور کلی سیستم SBR بهگونه طراحی شده است که بتوان از آن برای حذف ازت، فسفر، کربن و نیتروژن با بازدهی بسیار قابل قبول، در حدود ۹۵ تا ۹۸ درصد، استفاده نمود. همچنین با دارا بودن ساختار فیزیکی بسیار سادهای، از نظر عملیاتی و بهرهبرداری انعطافپذیری بالایی دارد.
در راکتور پر و خالی شونده، عملیات تخلیه پساب با استفاده از سیستمهای تخلیه ثابت یا شناور انجام میشود. با توجه به حجم فاضلاب ورودی و حجم حوضچههای راکتور، زمان ماند هیدرولیکی معمولاً بین ۱۸ تا ۳۰ ساعت در نظر گرفته میشود. فرآیند هوادهی نیز میتواند توسط هوادههای جتی یا دیفیوزرهای درشت مجهز به همزنهای عمقی انجام گردد. همچنین، از ویژگیهای بارز و خاص سیستم SBR میتوان به عدم نیاز این سیستم به برگشت لجن فعال اشاره نمود.
نحوه عملکرد:
بسیار ضروری است که فاضلاب خام قبل از ورود به مراحل تصفیه، از دستگاه آشغالگیر و دانهگیر عبور کند تا جامدات شناور و تهنشین شونده از آن جدا گردیده و در روند کار تصفیه، اختلال ایجاد نشود. همانطوری که بیان شد، سیستم فرآیندی SBR طی پنج مرحله انجام میگردد:
1- مرحله پرشدن: در این مرحله فاضلاب خام به راکتور SBR وارد شده و تا ظرفیت ۷۵ تا ۱۰۰ درصد مخزن را پر میکند. اگر فاضلاب بطور مداوم به سیستم جاری شود حتماً باید از دو مخزن استفاده گردد، در این حالت مرحلۀ تغذیه میتواند در حدود ۵۰ درصد از زمان پر شدن را به خود اختصاص دهد. همچنین، این امکان وجود دارد که در طی عملیات پر شدن، فرآیند اختلاط و هوادهی نیز انجام گردد. این امر به انجام واکنشهای بیولوژیکی جهت تصفیه فاضلاب کمک بسیار زیادی میکند.
2- مرحلۀ انجام واکنش: در این مرحله پس از پر شدن راکتور، عملیات تصفیه همچون یک فرآیند لجن فعال معمولی و با استفاده از واکنشهای بیولوژیکی که توسط میکروارگانیسمها انجام میشوند، اجرا میگردد. تنها تفاوت سیستم SBR با فرآیند لجن فعال در نوع جریان ورودی و خروجی از آن است.
3- مرحلۀ تهنشینی: در این مرحله، واکنشهای بیولوژیکی توسط میکروارگانیسمها کامل شدهاند و دیگر نیازی به ادامۀ عملیات اختلاط و هوادهی وجود ندارد. همچنین با ساکن شدن سیستم، امکان جداسازی جامدات از پساب تصفیه شده با استفاده از روش ثقلی فراهم میگردد.
4- مرحلۀ تخلیه: در این مرحله آب و لجن از هم جدا میشوند و با استفاده از سرریزهای قابل تنظیم و یا شناور، پساب تصفیه شده و زلال از حوضچه خارج میگردد. بسته به میزان تولید لجن ممکن است مقداری لجن نیز تخلیه شود.
5- مرحلۀ سکون: این مرحله مربوط به سیستمهایی است که دارای چند مخزن میباشند. در برخی موارد، برای تکمیل مراحل تغذیه قبل از انتقال به واحد دیگر، از چند مخزن استفاده میشود. از آنجا که این مرحله جزو فازهای ضروری برای انجام فرآیند تصفیه نیست، میتوان آنرا حذف کرد.
تجهیزات:
ایستگاههای پمپاژ برای انتقال پساب – سیستم هوادهی عمقی – سرریزهای قابل تنظیم – لولهها و اتصالات لازم – دستگاههای اندازهگیر و کنترل کننده – تابلو برق
مزایا:
– نصب و راهبری آسان
– بازدهی بالا
– عدم نیاز به حوضچۀ تهنشینی مجزا
– قابلیت تحمل شوکهای هیدرولیکی و آلایندگی
– نیاز به فضای کم جهت نصب
– قابلیت کنترل و انعطافپذیری بالا
– هزینه احداث کم
کاربرد:
معمولاً از سیستمهای SBR برای جریانهای با دبی پایین استفاده میشود و استفاده از آنها برای جریانهای بالا چندان قابل قبول نمیباشد. بدلیل نیاز به فضای کم جهت احداث، برای مناطقی که با مشکل محدودیت زمین مواجه هستند بسیار مناسب میباشد. انعطافپذیری بالای این سیستم باعث شده که از این سیستم در تصفیهخانههای فاضلاب – صنعتی – خانگی بهتعداد زیاد استفاده گردد.
روش هوادهی گسترده (EAAS)
فرآیند لجن فعال با استفاده از سیستم هوادهی گسترده (Extended Aeration Activated Sludge) یکی از روشهای اصلاح شدۀ فرآیند لجن فعال میباشد. در این روش برای انجام تصفیۀ بیولوژیکی از شرایط هوازی استفاده میشود. اکسیژن مورد نیاز برای انجام فرآیند از طریق تجهیزات مکانیکی و یا دیفیوزرهای هوادهی تأمین میگردد. علاوه بر این مقدار pH نیز باید بصورت مرتب و دائمی اندازهگیری و کنترل شود تا تجزیه بیولوژیکی با بهترین بازدهی ممکن بطور مستمر انجام گردد. همچنین برای کم شدن حجم لجن تولیدی، حوضچه تهنشینی اولیه را حذف گردیده و برای ممانعت از ورود اجسام و ذرات خارجی به حوضچۀ هوادهی و بقیه واحدها، از دستگاههای آشغالگیر و دانهگیر استفاده میشود. از آنجا که در این روش حجم واحد هوادهی دو تا چهار برابر زیادتر میشود، زمان ماند هیدرولیکی و در نتیجه عمر لجن فعال نیز افزایش پیدا میکند. این عوامل باعث میشوند که مقدار لجن تولیدی با کاهش چشمگیری مواجه شود و نیز مقاومت سیستم در برابر شوکهای احتمالی فاضلاب از لحاظ هیدرولیکی و بارآلایندهها افزایش یابد. این خصوصیات سبب شده است که از این روش بصورت گستردهای در تصفیهخانههای فاضلاب بهداشتی و همچنین برای تصفیه پسابهای صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. بطور متعارف هر تصفیهخانهای که در آن از روش هوادهی گسترده استفاده میشود، دارای واحدهای زیر میباشد:
– دستگاه آشغالگیر
– واحد متعادلساز
– ایستگاه پمپاژ اولیه
– واحد هوادهی
– واحد تهنشینی
– واحد ضدعفونی کردن
– واحد هاضم لجن
البته باید به این نکته هم توجه داشت که در انتخاب واحدهای تصفیهخانه الزاماً باید شرایط فاضلاب ورودی را نیز در نظر گرفت. بعنوان مثال اگر پساب بهداشتی ورودی حاوی روغن و چربی باشد (مانند فاضلاب رستورانها و یا صنایع لبنی) حتماً باید از واحد چربیگیر نیز استفاده شود.
بطور کلی چنانچه شرایط زیر موجود باشد بهتر است از روش هوادهی گسترده برای تصفیه فاضلاب بهداشتی استفاده گردد:
1- مقدار COD فاضلاب کمتر از ۱۰۰۰ mg/lit
2- نسبت BOD5 به COD فاضلاب بیشتر از ۰.۵
3- مقرون به صرفه بودن افزایش حجم مقدار هوادهی با توجه به تجهیزات مورد نیاز
4- نوسانی بودن ورودی فاضلاب از نظر کمیت و کیفیت
از آنجا که عمر لجن در این فرآیند بالا است، فرآیند نیتروژنزدایی تقریباً بصورت کامل انجام میشود که این مطلب به درجه حرارت محیط نیز بستگی دارد و در ماههای گرم سال کاملتر و بهتر انجام میشود. از طرف دیگر بدلیل بالا بودن زمان ماند هیدرولیکی و زمان ماند لجن در این فرآیند، باکتریها و میکروارگانیسمها فرصتی کافی برای جذب مواد آلی دارند و در نتیجه قسمت عمدهای از فرآیند هضم لجن در واحد هوادهی انجام میشود که همین امر موجب میشود حجم لجن تولید شده در این نوع از فرآیند نسبت به دیگر روشهای فرآیند لجن فعال بسیار کمتر باشد، ضمن اینکه لجن تولیدی از نوع لجن پایدار بوده و تا حد امکان خشک میباشد.
فاضلاب تصفیه شده با استفاده از این روش، حاوی مواد محلول و مغذی برای رشد گیاهان آبزی است که باید در هنگام تخلیه به منابع آبی به این مطلب توجه شود.
نحوه عملکرد:
همانطوری که در شکل زیر نشان داده شده است، فاضلاب ورودی پس از عبور از دستگاههای آشغالگیر وارد بخش متعادلساز شده تا جریان ورودی به واحد هوادهی تنظیم گردد. اهمیت واحد آشغالگیر بدین جهت است که ورود جامدات تهنشین شونده و شناور به واحدهای تصفیهخانه میتواند موجب اختلال در فرآیند تصفیه شود. بنابراین قبل از ورود به تصفیهخانه باید الزاماً از جریان فاضلاب جدا شوند.
در واحد هوادهی عملیات اختلاط و اکسیژنرسانی به میکروارگانیسمها انجام میشود. سپس جریان فاضلاب به واحد زلالساز یا تهنشینی هدایت میگردد. در این واحد، قسمت عمدهای از میکروارگانیسمها تهنشین میشوند و مابقی به فاضلاب ورودی در ابتدای سیستم برگردانده میشوند. این جریان برگشتی را لجن فعال برگشتی مینامند. پساب تصفیه شده و زلال سرریز شده از واحد تهنشینی، جهت انجام عملیات ضدعفونی به واحد گندزدایی هدایت میشود. اگر عملیات بهرهبرداری و نگهداری تصفیهخانه بدقت انجام شود، فضای تصفیهخانه عاری از هرگونه بوی نامطبوع میباشد و این امر نشاندهندۀ این است که عملیات تصفیه بخوبی در حال انجام میباشد.
تجهیزات:
– آشغالگیر و آشغال خردکن
– ایستگاههای پمپاژ جهت انتقال فاضلاب به واحدهای هوادهی و تهنشینی
– سیستمهای هوادهی از قبیل توربینها و تجهیزات متعلقه ( و یا بلوئرها و دیفیوزرها بهتعداد لازم)
– پمپ ایرلیفت برای لجن برگشتی
– اسکیمر و سرریز
– تجهیزات کلرزنی ( و یا UV)
– تابلو برق
– لولهها و اتصالات مربوطه
مزایا:
– بهرهبرداری آسان
– مناسب برای کنترل نوسانات فاضلاب از نظر بار هیدرولیکی و بار آلایندگی
– نصب آسان تجهیزات
– بدون بو بودن سیستم (در صورت بهرهبرداری درست و اصولی)
– تولید لجن کم
کاربرد:
تصفیهخانههای فاضلاب بهداشتی برای شهرها– شهرکها – رستورانها – کلیه اماکن
بیوراکتور غشائی (MBR)
بیوراکتور غشائی نوعی از فرآیند لجن فعال است که در آن رشد میکروارگانیسمها بصورت معلق اتفاق میافتد. در این فرآیند از سیستمهای غشائی بجای واحدهای تهنشینی، فیلتراسیون و گندزدایی استفاده میگردد. در سالهای اخیر بدلیل کنترل مناسب و کیفیت بالای پساب تصفیه شده، استفاده از این نوع فرآیند با اقبال زیادی مواجه شده است و از آن برای تصفیۀ انواع مختلف پسابها همچون فاضلابهای شهری و فاضلابهای حاوی بار آلی زیاد استفاده میشود.
برای تصفیه فاضلاب با روش بیوراکتور غشائی، معمولاً از میکروفیلترها یا اولترافیلترها، و یا تلفیقی از هر دو جهت انجام رشد معلق استفاده میشود. در واقع این غشاءها برای حذف مواد جامد تولید شده در تصفیۀ بیولوژیکی بکار برده میشوند تا پساب تصفیه شده عاری از هر نوع پاتوژن باشد. یکی از مشکلات بزرگی که در سیستم لجن فعال وجود دارد، جدا کردن تودۀ میکروبی از فاضلاب است که استفاده از غشاءهای میکرونی و یا اولترا این نقص را مرتفع ساخته است.
بیوراکتورهای غشائی از سه نوع ساختار تشکیل میشوند:
1- ورق مسطح (flat sheet)
2- الیاف توخالی (hollow fiber)
3- چند لولهای (multi tube)
همچنین در سیستمهای MBR از دو نوع کلی سیستم غشائی استفاده میشود:
1- سیستمهای کارتریج با الیاف توخالی: با نیروی محرکۀ خلأ کار میکنند و در داخل بیوراکتورها نصب میشوند. بدلیل بهرهمند بودن از هزینۀ نهایی کم بجهت نیاز به اعمال فشار کم، بیشتر در تصفیهخانههای فاضلاب شهری مورد استفاده قرار میگیرند.
2- غشاءهای سرامیکی: با نیروی محرکۀ فشاری کار میکنند و کاربرد اصلی آنها در تأسیسات صنعتی با شرایط خاص، همچون دمای بالای پساب، میباشد.
نحوه عملکرد
در این فرآیند، ابتدا فاضلاب وارد واحد هوادهی میشود. فاضلاب در این بخش در تماس با اکسیژنی قرار میگیرد که از طریق دیفیوزر ها تأمین میشود. میکروارگانیسمها در این واحد بر روی بستر تعبیه شده، فرآیند رشد معلق خود را انجام میدهند و در نتیجه تجزیه بیولوژیکی اتفاق میافتد. در سیستم MBR ، واحد تهنشینی ثقلی به واحد فیلتراسیون غشائی تبدیل میشود. از آنجا که غشاءها قابلیت حذف ویروسها و باکتریها را نیز دارا هستند، عملیات گندزدایی هم میتواند در بخش فیلتراسیون غشائی انجام گردد.
از آنجا که در این روش باکتریها و ویروسها بصورت کامل از فاضلاب جدا میشوند، کیفیت جریان تصفیه شده در حد بسیار خوبی است. همین امر باعث میشود که حجم حوضچهها و در نتیجه فضای لازم جهت احداث تصفیهخانه، و نیز نرخ تولید لجن کاهش پیدا کند. در واقع سیستمهای بیوراکتور غشائی در سادهترین شکل خود میتوانند جایگزین مناسبی برای اغلب واحدهای استفاده شده در فرآیند لجن فعال باشند.
تجهیزات
غشاءهای استفاده شده در فرآیند بیوراکتور، معمولاً از جنس پلیوینیلیدین دی فلوراید(PVDF)، پلی اتر سولفون(PE)، پلی پروپیلن(PP) و پلی سولفون(PS) انتخاب میشوند.
مزایا
از جمله مزیتهای استفاده از بیوراکتورهای غشائی نسبت به سیستمهای لجن فعال معمولی، میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– حذف شدن جامدات بطور کامل
– ضدعفونی شدن پساب تصفیه شده
– افزایش زمان ماند لجن
– افزایش قابلیت بارگزاری هیدرولیکی
– تولید لجن بسیار کم
– مصرف کمتر انرژی
– نیاز به فضای کمتر برای احداث تصفیهخانه
– کیفیت بالای پساب خروجی از نظر کدورت، مقدار باکتریها، BOD و …
– زمان ماند هیدرولیکی کمتر
کاربرد:
از سیستم MBR در انواع تصفیهخانههای فاضلاب شهری و صنعتی میتوان استفاده نمود. همچنین برای تصفیه پساب کارخانجات مربوط به صنایع شیمیایی، روانکارها، صنایع نفت و پتروشیمی، دارویی، نساجی، رتگرزی، دباغی، کاغذسازی، صنایع غذایی و نوشابهسازی، نیروگاههای برق و صنایع الکتریکی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
تصفیه فاضلاب به روش لجن فعال با مدیای متحرک (MBBR)
یکی از روشهای هضم هوازی فاضلاب خام، استفاده از روش لجن فعال با مدیای متحرک (MBBR) میباشد. این روش جزء روشهای رشد چسبیده محسوب میشود. در روش لجن فعال، اکسیژن را بطور مستمر به واحد هوادهی وارد میکنند. سپس لجن فعال تولید شده در بخش تهنشینی رسوب داده میشود. فاضلاب تصفیه شده نیز پس از ورود به واحد ضدعفونی، گندزدایی میگردد. آب موجود در لجن فعال حاصل از فرآیند تصفیۀ بیولوژیکی، در واحد تغلیظ گرفته شده و مابقی یا دفن میشود و یا بصورت کود کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرد. آب بدست آمده در واحد تغلیظ که دارای مواد مغذی برای رشد و تکثیر میکروارگانیسمهای واحد هوادهی است، به ابتدای خط فرآیند تصفیه برگردانده میشود. برای ایجاد شرایط بهتر جهت رشد و حفظ باکتریها در واحد هوادهی، از بستر متحرک استفاده میکنند. در نتیجه باکتریها بشکل یک لایۀ بیولوژیکی بر روی مدیا قرار میگیرند و از حجم باکتریهای معلق موجود در سیستم کاسته میشود. انجام این فرآیند باعث میگردد که حجم مورد نیاز برای واحد تهنشینی کمتر شود بطوری که حتی میتوان در تصفیهخانههای کوچک واحد تهنشینی را حذف کرده و بجای آن از فیلترهای کیسهای و یا فلزی استفاده نمود. در واقع چون در این سیستم، تودۀ سلولی بر روی سطح مدیا باقی میماند نیازی به برگشت لجن نیز وجود ندارد و همین امر باعث میشود که حجم واحد تهنشینی کاهش یابد و در مصرف انرژی نیز صرفهجویی شود.
از آنجا که غلظت باکتریهای موجود در این سیستم در مقایسه با فرآیند لجن فعال معمولی بسیار بیشتر است، بهرهوری فرآیند نیز بیشتر میباشد. از طرفی با اجرای مدیای متحرک در سیستم MBBR ، قابلیت شوکپذیری هیدرولیکی و افزایش بار آلودگی تصفیهخانه نیز افزایش پیدا میکند.
تجهیزات:
مدیای مورد استفاده در این فرآیند، پکینگ تصفیه فاضلاب از جنس پلی اتیلن با دانسیتۀ بالا (HDPE) میباشد.
مزایا:
در مقایسه با روش لجن فعال، سیستم MBBR دارای مزیتهای زیر میباشد:
– قابلیت شوکپذیری بیشتر در برابر بار هیدرولیکی و بار آلایندههای آلی
– تولید لجن کمتر و در نتیجه عدم نیاز به سیستم برگشت لجن
– بهرهبرداری و نگهداری آسانتری دارد
– کیفیت پساب خروجی در این سیستم بهتر میباشد.
کاربرد:
تصفیه خانههای فاضلاب بیولوژیک