صفحات لاملا (Lamella Plates) عمران سازان مهاب

صفحات لاملا (Lamella Plates)

به منظور افزایش بار سطحی و به طبع آن افزایش ظرفیت و راندمان مخازن ته نشینی از صفحات لاملا (زلال ساز) استفاده می شود. صفحات لاملا صفحاتی هستند که با تغییر جهت جریان مایع باعث کاهش سرعت جریان و افزایش سرعت ته نشینی ذرات معلق می شود که این امر موجب افزایش ظرفیت و راندمان مخازن ته نشینی می شود.

در تصفیه خانه های آب از فرایندهای متعارف ته نشینی برای کم نمودن میزان مواد معلق و در نتیجه کاهش بار این مواد به فیلترهای شنی استفاده می شود. حداقل زمان ماند در حوضچه های ته نشینی متعارف حدود 3-4 ساعت است. همانطور که ملاحظه می گردد این زمان برای فرایند ته نشینی که خود قسمتی از فرایند کلی تصفیه آب است زیاد می باشد و باعث می گردد که حجم تصفیه خانه بزرگ شده و در نتیجه سطح اشغالی و هزینه ساخت تصفیه خانه افزایش یابد. برای برطرف کردن این اشکال، امروزه از حوضچه های ته نشینی سریع که تحت عنوان حوضچه های ته نشینی با بار زیاد (High Rate Settling Tanks or High Rate Clarifiers) معروف هستند، استفاده می شود.

برخی از امتیازات کلاریفایرهای با بار زیاد که در ایران به ته نشین کننده های لاملا معروف می باشند عبارتند از:

– زمان ماند کم (کمتر از 1 ساعت)

– بار سطحی زیاد (حدود 8 m^3/m^2/hr )

– نیاز به زمین کمتر

– لجن روبی آسان

– راندمان بالا

– تحمل شوک و جریان پیک در دبی آب ورودی

ته نشین کننده ها با بار زیاد به دو دسته تقسیم می شوند:

1- ته نشین کننده های لوله ای

2- ته نشین کننده های صفحه ای

ته نشین کننده های با بار هیدرولیکی زیاد صفحه ای خود به 2 دسته تقسیم می شوند:

الف) صفحات موجدار موازی (کروگیت) (Corrugated Plate Interceptors (CPI))(Corrugated Parallel Plates)

ب) صفحات صاف موازی (Parallel Flat Plates)

این صفحات بر حسب سفارش مشتری می توانند از جنس های پلی اتیلن، گالوانیزه، استنلس استیل، فایبر گلاس و حتی تفلون ساخته شوند.

جهت طراحی سیستمهای ته نشینی لاملا از رابطه تقریبی زیر می توان استفاده نمود:

(A=W (NP+Cos ϴ

که در این رابطه:

A: سطح کل مورد نیاز ته نشینی

N: تعداد صفحات لاملا

W: عرض هر صفحه

P: فاصله بین صفحات

ϴ: زاوبه صفحه با افق

می باشد. تعیین سطح کل مورد نیاز ته نشینی (A) بسته به کیفیت آب ورودی و نوع و جنس صفحات متفاوت بوده

لازم به تذکر است که صفحات لاملا و صفحات پکینگ مدیا در ظاهر به یکدیگر شبیه می باشند لیکن در شکل قرارگیری صفحات و نیز نحوه قرار گیری صفحات موجدار تفاوتهای اساسی وجود دارد که در هنگام خرید و سفارش بایستی مورد توجه کامل قرار گیرد.

مقایسه انواع ته نشین کننده

راندمان حذف كدورت

(Turbidity Removal Efficiency(%))

زمان ماند

(Retention Time (min))

ميزان بارگذاري
(m^3/m^2/h)
(Overflow rate)

واحد زلال سازي (ته نشيني)
(Clarification Unit)

95-90

120-60

12-5

زلال ساز لاملا

(Lamella Clarifier)

95-90

180-120

2-1

ته نشين كننده مستطيلي

(Rectangular)

95-90

120-60

3-1

ته نشين كننده مدور

(Circular Sedimentation Tank)

95-90

180-120

3-1

ته نشين كننده با بالشتك انعقاد

(Floc Blanket Clarifier)

99-90

16-10

120›

ته نشيني با برگشت لجن

(Sludge Re-circulation)

99-90

15

30›

ته نشين مغناطيسي

(Magnetite)

صفحات لاملا و صفحات پکینگ مدیا

صفحات لاملا و صفحات پکینگ مدیا

هت بهینه سازی فرآیند ته نشینی و زلال سازی ایده آل پسابها ار صفحات لاملا(Lamella) استفاده می شود.لاملاها صفحاتی هستند که با زاویه 60 درجه به موازات یکدیگر قرار گرفته اند و باعث افزایش سرعت ته نشینی ذرات معلق و راندمان مخازن ته نشینی می گردند.پکینگ های ته نشینی باعث افزایش سطحدر واحد ته نشینی شده و لذا باعث کوچک تر شدن ابعاد مخزن ته نشینی می گردند و زمان ماند هیدرولیکی را کاهش می دهند. در لاملاها نکته مهم مقدارسطح ته نشینی پکینگ های لاملا می باشد. امروزه استفاده از صفحات مورب ته نشینی(صفحات شیبدار) جهت افزایش زلال سازی آب و پساب وکاهش کدورت در کلاریفایرها بسیار گسترش یافته است.پکینگ های ته نشینی یا پکینگ های معروف به پکینگ های لانه زنبوری سرعت ته نشینی لجن بیولوژیک یا لجن شیمیایی را افزایش داده و از فرار لجن و فلوک ها جلوگیری می کنند.این صفحات مورب ته نشینی می توانند بعد از واحد هوادهی و یا واحد انعقاد و لخته سازی داخل کلاریفایر(زلال ساز) تصفیه خانه نصب گردند و در واحدهایی که ته نشینی نامناسب دارند، سبب ارتقاء ته نشینی و صاف سازی آب و پساب گردند.

یکی دیگر از موارد استفاده لاملاها،کاربرد در مخازن چربی گیر ثقلی است. در مخازن چربی گیری بصورت ثقلی لاملاها باعث افزایش سرعت صعود ذرات چریی آزاد(Oil Free) گردیده

و راندمان حذف چربی بطور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد که به این روش حذف روغن و چربی اصطلاحا روش CPI می گویند.با استفاده از این پکینگها می توان ذرات روغن تا قطر 60 میکرون را از آب و یا پساب جدا کرد.

مشخصات لاملای ته نشینی(تیوپ لاملا)

v جنس PVC و PP

v مقاوم در برابر اشعه UV

v دارای ضخامت و استحکام مناسب

v دارای زاویه 60 درجه نسبت به سطح افق

v مقاوم تا دمای 60 درجه سانتی گراد

مزایای لاملا

v افزایش سطح و راندمان مخازن ته نشینی

v افزایش سطح و راندمان مخازن حذف روغن

v ارتقاء ظرفیت تصفیه خانه های آب و فاضلاب

v جلوگیری از فرار ذرات معلق و ذرات روغن و چربی

v حذف کدورت و تولید پساب کاملا زلال

v کاهش حجم مخازن ته نشینی و مخازن حذف روغن

v کاهش ابعاد واحد ته نشینی و چربی گیر و هزینه های ساخت

پمپ هوادهی دمنده-هوا-Air-Blower-عمران-سازان-مهاب

دمنده هوا – Air Blower

برای انتخاب و استفاده از بلوئر باید دانست که یک بلوئر ( Blower ) یا همان دمنده چیست و با چه مکانیزمی عمل میکند.
شاید به لحاظ عملکرد بتوان بلوئر را مشابه دستگاه کمپرسور دانست که با دبی بالاتر و فشار کمتر نسبت به آنها عمل ایجاد فشار در گاز را انجام میدهد ، گستره این فشار نیز بسته به مدل آن از 13000 الی 120000 پاسکال متغیر است.
انتخاب یک بلوئر صنعتی از نظر اقتصادی و کارایی نیز نسبت به کمپرسور معقولانه تر است چرا که با وجود تجهیزات کمتر و همچنین عملکرد بدون روغن یا همان oill free در بعضی مدل ها ، توان ایجاد راندمان بالا در کنار هزینه های پایین نگه داری و تعمیرات را شامل میشود و عملکرد آن در هوادهی های عمقی هم در مقایسه با کمپرسور ها مناسب تر است.

در هر حوزه ای اعم از سیستم های گرمایش ، تهویه هوا ، خروج دود و.. که نیاز به دمندگی هوا باشد ، بلوئر هوادهی ، این دستگاه الکترومکانیکی میتواند هدایت جریان گاز را در پروسه ذکر شده برعهده گیرد.

 

ساختار پمپ هوادهی

از دیدگاه ساختاری یک پمپ هوادهی به طور کلی از قطعات زیر تشکیل شده اند :

– دمنده – موتور و محرک – مخازن – سنسور ها وسوئیچ ها – مبدل حرارتی – راه انداز – کنترلر ها – فیلتر هوا – سوپاپ ها و اتصالات – کاهنده صدا – لوله کشی

 

انواع بلوئر هوادهی

این بلوئر های هوادهی در چندین نوع سیستم حرکتی طراحی شده اند که هر یک در دامنه خاصی به کار برده میشوند :

بلوئر سانتریفیوژی ( Centrifugal Blower ) 

همانطور که از نام آن پیداست در این مدل بلوئر حرکت سریع پره های ساخته شده به صورت خمیده رو به جلو ، عقب و رادیکال با استفاده از نیروی گریز از مرکز موجب ایجاد سرعت در هوا یا گاز مورد نظر میشود. بلوئر سانتریفیوژی میتواند در حالت دمنده یا مکنده کارایی داشته باشد و همچنین به صورت چند سرعته یا همان سرعت متغیر باشد.

انواع پمپ بلوئر هوادهی

انواع پمپ بلوئر هوادهی

بلوئر جا به جایی مثبت (Positive Displacement Blower) 

بلوئر هایی از نوع جا به جایی مثبت براساس روش های مکانیکی و کاهش حجم منطقه با استفاده از پیستون ، اسکرو و.. فشار گاز را افزایش میدهند.

بلوئر جا به جایی مثبت (Positive Displacement Blower) عمران سازان مهاب

بلوئر جا به جایی مثبت (Positive Displacement Blower)

بلوئر جا به جایی مثبت (Positive Displacement Blower) عمران سازان مهاب

بلوئر جا به جایی مثبت (Positive Displacement Blower)

به طور تخصصی و دقیق تر بلوئر صنعتی و هوادهی به چهار دسته ی زیر تقسیم بندی میشوند :

پمپ بلوئر روتس ( Roots Blower )
پمپ روتس یکی از انواع بلوئر صنعتی میباشد که دارای کاربرد بیشتری نسبت به باقی بلوئر های هوادهی است. در واقع از این دستگاه میتوان در جهت دمندگی ( بلوئر ) و مکندگی ( وکیوم ) استفاده کرد که وکیوم بالا با ترکیب دو پمپ روتس ایجاد میشود.

پمپ بلوئر روتس ( Roots Blower ) عمران سازان مهاب

پمپ بلوئر روتس ( Roots Blower )

پمپ بلوئر روتس ( Roots Blower ) عمران سازان مهاب-

پمپ بلوئر روتس ( Roots Blower )

پمپ بلوئر ساید چنل ( Side Channel Blower )
مدل ساید چنل نیز همچون روتس میتواند عمل دمیدن ( بلوئر ) و مکش ( وکیوم ) را با تولید توربولانس و عمل گردابی توسط پروانه ها و فواصل متغیر بین تیغه ها به انجام برساند.

پمپ بلوئر ساید چنل ( Side Channel Blower ) omran sazan mahab

پمپ بلوئر ساید چنل ( Side Channel Blower )

بلوئر فن ( Fan Blower )
همانطور میدانید عمل یک فن تنها بر اساس دمیدن هوا و عبور آن از داخل سیستم پروانه هایی که توسط روتور به حرکت و دوران در می آیند ، میباشد. نیروی لازم برای عملکرد مفید فن عموما به وسیله موتور الکتریکی تامین میشود و در نهایت حجم هوای گسترده در فشار پایین را تولید میکنند.

بلوئر پیچی ( Screw Blower )
پمپ هوادهی اسکرو نیز نوعی بلوئر صنعتی است که مانند دو مدل اول توانایی هر دو قابلیت مکش و دهش را دارد. این دستگاه دو محوره میباشد و فشار گاز در آن از طریق دوران دو پیچ صورت میگیرد. با توجه به نوع ساختار و توان بلوئر پیچی آن را در فشرده سازی در فشار بسیار بالا مورد استفاده قرار میدهند.

 

بلوئر پیچی ( Screw Blower )

بلوئر پیچی ( Screw Blower )

کاربرد های بلوئر صنعتی

مزایای و نیاز به استفاده از این دستگاه ها به جایی رسیده است که از کاربرد بلوئر در صنایع میتوان به گستره وسیع مواردی چون اسید سازی ها ، پتروشیمی ها ، تصفیه خانه ها ، هوادهی استخر های آبزیان ، صنایع کاغذ و مقوا ، صنایع کاشی و سرامیک ، نفت ، گاز ، نساجی ، سم پاشی ، معادن ، صنایع چوب و انواعی از مصارف مهم و گوناگون دیگر اشاره کرد.
بازرگانی صنعت کار نیز با در نظر گرفتن این نیاز ، طیف گسترده ای از انواع بلوئر های صنعتی در مدل های بلوئر ساید چنل و بلوئر روتس را در بالاترین سطح کیفیتی مطابق با سفارش شما خریداران عزیز عرضه کرده است.

بلوئر سه لوپ دمنده ( 3Lopes Roots Blower )

در صنایعی چون دارو سازی ، صنایع غذایی ، بیمارستان ها و موارد دیگری پیوسته تلاش میشود تا از سیستم هایی استفاده شود که در عین کارایی بالا کمترین میزان تولید آلایندگی و سایر آلودگی های ناشی از موادی مثل روغن ها را داشته باشند.
پیگیری و پیشرفت های موجود در حوزه پمپ هوادهی و بلوئر ها منجر به تولید نوعی از این دستگاه ها به نام بلوئر سه لوپ یا بلوئر روتس شده است. این سیستم خاص از فن آوریی در بخش مکانیکی خود برخوردار میباشد که به موجب آن ، عملکرد مفید دستگاه را در غیاب روغن مهیا کرده است.

در بررسی فنی این بلوئر سه لوپ میتوان متوجه شد که سیستم عملکرد این دستگاه دو محوره میباشد ، به این معنی که با دوران دو محور با غلطک متحرک ( روتور ) که دارای دو یا سه پره ( سه لوپ ) بدون لقی بالا میباشد را به حرکت انداخته و بدون تماس با یکدیگر دوران میکنند. در نتیجه ی این دوران یک خلاء نسبی ایجاد میشود که به موجب آن هوا از دهانه به میان روتور و بدنه مکیده شده و محبوس میشود. سپس با انتقال به ناحیه دهش ، به خارج از سیستم دمیده میشود.

عدم تماس قطعات با یک دیگر باعث شده تا نیازی به روان کاری با روغن در این بلوئر نباشد ، همچنین خنک کاری نیز به وسیله مکانیسم های دیگری چون تبادل حرارت با محیط صورت میگیرد که این موارد موجب شده تا این بلوئر جزء دسته پمپ های oill free و خشک قرار بگیرد.
به این ترتیب استفاده از بلوئر روتس در مقایسه با دستگاه هایی که از روغن برای آب بندی کردن ، روان کاری و خنک کاری استفاده میکند چه از دیدگاه زیست محیطی و چه از دیدگاه مخارجی ، مناسب و مقرون به صرفه ترمیباشد.

بلوئر روتس گستره حجمی هوای وسیعی را دارد و در فشار حداکثری تا 1.5 بار تولید میشوند . همچنین این پمپ هوادهی توانی از چند متر مکعب الی چند صد هزار متر مکعب در ساعت را ایجاد میکند.
این دستگاه به دلیل سیستم کاری جا به جایی مثبت آن ، هوادهی عمقی را به خوبی انجام داده و میتواند به عنوان مکانیزمی جهت انتقال هوا نیز به کار برده شود.

اجزای سازنده بلوئر سه لوپ

سایز و اندازه و همچنین کیفیت و جنس مواد به کار برده شده در یک بلوئر روتس بسته به کمپانی سازنده ی آن ممکن است متفاوت باشد اما به طور کلی بلوئر سه لوپ دارای بخش هایی زیر با عملکرد ذکر شده میباشد :

– روتورها : این غلطک ها بر اساس سایز و مدل بلوئر میتوانند از جنس فولاد یا چدن مقاوم باشند.

– چرخ دنده ها : ساخت آن ها از فولاد میباشد و کیفیت و دقت بالای چرخدنده موجب کاهش حرارت ، کاهش کاهش صدا و افزایش طول عمر و راندمان بلوئر سه لوپ میشود.

– بیرینگ ها : بیرینگ ها وظیفه قرار دادن روتور در جای خود را بر عهده دارند و این قطعات با دقت بسیار بالایی توسط ماشینهای CNC برای عملکرد مداوم طراحی میشوند.

– سیلندر و سر سیلندر : عموما از چدن برای ساخت این بخش استفاده میشود

– فیلتر : از ورود آلودگی ها و هر نوع گرد و خاک به سیستم جلوگیری میکند و در صورت نبود آن ممکن است محور از تایم خارج شده و باعث آلودگی صوتی دستگاه شود.

– کنترل کننده های دما : به وسیله این کنترل کننده ها افزایش دمای بلوئر که نشان از مواردی مثل خرابی بیرینگ ها یا چرخ دنده ها و غیره است ، پیوسته مورد بررسی قرار میگیرد.

 

مزایا و کاربرد های بلوئر روتس

این دستگاه ها دارای کاربرد های بسیاری هستند و بلوئر روتس یا سه لوپ به دلیل تولید حجم هوای بالا بیشتر در مواری چون صنایع فولا ، تصفیه آب و فاضلاب ، اسید سازی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این دمنده با داشتن مزایای خاص خود تبدیل به گزینه ای مناسب در صنایع شده است که در زیر به برخی از آن ها اشاره میکنیم :

– کاهش آلودگی صوتی

– فشار خروجی یکنواخت

– کاهش آلودگی هوا و تولید هوای عاری روغن

– کاهش دامنه پالس جریان خروجی

– کاهش هزینه های نگه داری و تعمیرات

– طول عمر بالا تر و کاهش استهلاک

– سیستم آب ‌بندی بصورت سیل مکانیکی و روان کاری هیدرودینامیکی

بلوئر ساید چنل ( Side Channel Blower )

یکی از بلوئر های صنعتی با کارکرد ساده و در عین حال بسیار پرکاربرد که توانایی کارکرد تا 40000 ساعت را بدون نیاز به سرویس دارد ، نوع ساید چنل میباشد.
بلوئر ساید چنل ( کانال جانبی ) دستگاهی تک محوره است که میتوان از ان به عنوان یک کمپرسور خلا نیز استفاده کرد. از دیدگاه ساختاری این دستگاه به صورت تک مرحله ای یا دو مرحله ای طراحی میشود ، در حالت اول قابلیت تولید فشار تا حداکثر 500 میلی بار به صورت تک سیلندر یا دو سیلندر وجود دارد و در حالت دوم فشاری تا 200 میلی بار به صورت دو سیلندر که یکی کم فشار و دیگری پر فشار است ایجاد میشود.

محدودیت فشاری ( قابلیت مکش ودمش در حجم محدود و معین ) ، استفاده از بلوئر ساید چنل را در مصارفی با عمق و فشار کم مناسب کرده و باعث شده آن را جزء دسته پمپ های دمنده ی کم فشار بدانند. هر چند این دستگاه نیز مانند بلوئر روتس قابلیت کار کرد به هر دو حالت پمپ دمنده هوای فشرده ( بلوئر ) از طریق خروجی و پمپ مکنده هوا جهت مکش (وکیوم ) از طریق ورودی را دارد.
البته در نحوه ی ایجاد مکش و دمش با بلوئر سه لوپ متفاوت میباشد ، به این صورت که در ساختار ساید چنل پروانه یا پروانه هایی وجود دارند که با کمک نیروی الکتروموتور به حرکت درامده و یک جریان به صورت توربولانس و گردابه را در گاز وارد شده از طریق دهانه ایجاد میکنند. گردابه در واقع حرکت چرخشی سیال حول یک محور ثابت است که منجر به مکیدن سیال در حال چرخش به داخل میشود ، سرعت این گردش در مرکز بیشترین مقدار و با فاصله گرفتن از آن کمتر میشود.

به این ترتیب طبق آنچه که گفته شد بر اساس این جریان از یک سمت مکش و از سمت دیگر دمش انجام میپذیرد. میزان توان بلوئر ساید چنل وکیوم برای انجام این پروسه بسته به مدل آن متغیر میباشد و این دستگاه از تنوع بالایی در سایز ، توان و سیستم ساختاری پروانه هایش بهره میبرد.

از موارد مهم دیگری که در انتخاب بلوئر وکیوم باید مورد توجه قرار داد میتوان به توان و میزان دور موتور الکتریکی ، ماکزیمم فشار خروجی که بر حسب میلی بار میباشد و ماکزیمم میزان هوادهی ( دبی ) بر حسب متر مکعب بر ساعت است.
به طور مثال الکتروموتور هایی که در دور پایین کار میکنند مزایایی چون طول عمر بالاتر ، کاهش استهلاک و صدمات ، کاهش هزینه های سرویس و نگه داری را به همراه خود می آورند.

یکی از مزیت های ساید چنل این است که برای افزایش میزان فشار خروجی آن میتوان این دستگاه ها را به شکل سری به هم متصل کرد که فشار نهایی خروجی برابر با مجموعه فشار کل آن تعداد پمپ هوادهی میشود.
همچنین وجود silencer یا به اصطلاح صدا خفه کن در دریچه های ورودی و خروجی این پمپ وکیوم ، محیط را از آلودگی صوتی ناشی از کارکرد آن مصون میدارد.

 

اجزا سازنده بلوئر ساید چنل وکیوم

– الکتروموتور : به صورت کوپل شده به پروانه ها به منظور ایجاد توان لازمه برای به گردش در اوردن آن ها

– پروانه ها : عموما ساخته شده از جنس آلومینیوم ، استیل یا تیتانیوم به منظور ایجاد جریان توربولانس

– مخزن زائده دار

– مخازن ورودی و خروجی : حفره هایی برای ورود و خروج هوا

– صدا گیر : کاهش صدای دستگاه به میزان قابل توجهی

– فیلتر : جلوگیری از ورود آلاینده ها به سیستم

 

مزایا و کاربرد های بلوئر ساید چنل

بلوئر های ساید چنل با وجود ساختار و سیستم عملکردیی که برای آن ذکر شد جایگاه خوبی را در میان صنایع چون نساجی ، فیلتراسیون ، حوضچه های تصفیه فاضلاب با عمق کم ، اکسیژن رسانی به حوض های پرورش آبزیان و.. برای خود پیدا کرده اند که محبوبیت این دستگاه ها به عمدتا به علت مزایای زیر میباشد :

– طول عمر بالا

– صدای کم در مقایسه با سایر دستگاه های مشابه

– عدم نیاز به روغن کاری و تولید هوای تازه بدون الودگی

– مصرف انرژی پایین و کاهش هزینه ها

– قیمت مناسب و کاهش هزینه های سرویس و نگه داری

دیفیوزر هوادهی – Aeration Diffuser

مشخصات فنی دیفیوزر هواده

در مکانیزم هوادهی با شیوه ی هوادهی عمقی آب و فاضلاب برای منتقل کردن هوای فشرده به وسیله ی بلوئرها و پخش کردن هماهنگ هوا در عمق استخر، هوادهی باید از تجهیزاتی با کاربرد مناسب و راندمان بالا استفاده شود این وسیله مجهز در صنعت آب و فاضلاب دیفیوزر هوادهی شناخته شده است در صنعت آب و فاضلاب به دیفیوزرها نازل هوادهی هم گفته می شود. از دیگر کاربردهای دیفیوزرها می توان به مزارع و استخرهای پرورش ماهی های سرد آبی و گرم آبی مانند قزل آلا و کپور و سایر موجودات آبزی پرور اشاره کرد که برای تامین اکسیژن آبزیان و ماهی ها کاربرد دارد. از دیفیوزرها برای پخش کردن اکسیژن و هوادهی آب در عمق استخر نیز استفاده می شود. با توجه به مقدار ظرفیت بلوئر و دیفیوزر، تعداد دیفیوزرهای مورد استفاده را محاسبه می کنند هرچقدر میزان عمقی که دیفیوزرها نصب می شوند، بیشتر باشد (عمق استخر یا حوضچه) فرایند انتقال اکسیژن از راندمان بالاتری بر خوردار می باشد. برای حساب کردن فشار مورد نظر بلوئرها، مقدار افت فشاری که توسط دیفیوزرها ایجاد می شود را 50 میلی بار در نظر می گیریم. اگر از سیستم لوله کشی استفاده شود، باید توجه داشت که هوا به صورت هماهنگ بین دیفیوزرها پخش شود.

انواع دیفیوزر هوادهی

  1. دیفیوزر بشقابی یا دیفیوزر دیسکی
  2. دیفیوزر تیوپی یا دیفیوزر لوله ای
  3. دیفیوزر پلیتی

بیشترین کاربرد را در بین دیفیوزرها، دیفیوزرهای بشقابی یا دیسکی دارند که در سه سایز تولید می شوند:

  1. دیفیوزر هوا 10 اینچ (25 سانتی متر)
  2. دیفیوزر هوا 12 اینچ (30 سانتی متر)
  3. دیفیوزر هوا 14 اینچ (35 سانتی متر)

نکات مهمی که در مورد طراحی سیستم هوادهی عمقی توصیه می‌شود:

  1. محاسبات تعداد دیفیوزر بر اساس میزان ظرفیت هوای بلوئر انجام شود. لازم به ذکر است ظرفیت بلوئر نیز بسته به میزان آلودگی فاضلاب و نوع فرآیند تصفیه محاسبه می‌شود.
  2. جهت محاسبه تعداد دیفیوزر مورد نیاز برای میزان مشخص دبی هوا، از ظرفیت دیفیوزر در محدوده بهینه جداول زیر استفاده شود.
  3. ظرفیت حداکثر دیفیوزر صرفا به مدت 15 دقیقه در شبانه روز مجاز می‌باشد و فقط جهت شستشوی دیفیوزرها استفاده می‌شود.
  4. هر چقدر عمق نصب دیفیوزر بیشتَر باشد به عبارت دیگر عمق مخازن فاضلاب بیشتر باشد راندمان انتقال اکسیژن بیشتر خواهد بود.
  5. در محاسبات فشار بلوئر، افت فشار دیفیوزر حدود 50 میلی‌بار در نظر گرفته شود.
  6. در سیستم لوله‌کشی دقت شود هوا به طور یکنواخت بین همه دیفیوزرها توزیع گردد.

دیفیوزر لوله ای

این نوع دیفیوزر در مخزن هایی که عرض کوچکی دارند و هوای لازم برای هوادهی زیاد می باشد استفاده می شود.

دیفیوزر پلیتی

جنس بدنه ی این دیفیوزر از پلی پروپیلن مقاوم شده با فیبر شیشه ای می باشد. یکی از دلایلی که باعث افزایش راندمان و طول عمر دیفیوزر پلیتی شده است، طراحی خاص آن بوده که داری مزایای بسیاری می باشد:

  1. مقدار انتقال اکسیژن بالا
  2. دارای فشار ثابت با افت کم
  3. جوابگو بودن در هر شرایطی

کاربرد دیفیوزر
  1. شیلات و آبزی پروری
  2. صنایع فولاد
  3. صنایع غذایی و لبنی
  4. صنایع نفت
  5. آب و فاضلاب

 

انواع دیفیوزرهای هوادهی از نظر اندازه حباب‌های تولید شده

دیفیوزرها از نظر نوع و اندازه حبابی که تولید می‌کنند به دو دسته عمده حباب ریز (Fine Bubble)و حباب درشت (Coarse Bubble)تقسیم می‌شوند. دیفیوزرهای حباب ریز که حبابهایی با قطر بین 1 تا 3 میلی‌متر ایجاد می‌کنند، عمدتاً برای ایجاد سطح تماس بیشتر بین هوا و سیال و در نهایت انتقال بیشتر و سریع تر گاز (اکسیژن یا سایر گازها) به سیال به کار می‌روند. دیفیوزرهای حباب درشت که حبابهایی با قطر بین 3 تا 5 میلی‌متر ایجاد می‌کنند، به واسطه حباب‌های با اندازه بزرگ قادر به ایجاد یک رژیم جریان یکنواخت و قابل قبول است، از این رو بیشتر برای اختلاط دو یا چند ترکیب با سیال (آب یا فاضلاب) به کار می‌روند و بالطبع داری هوادهی بالاتری می‌باشند.

دیفیوزرها از نظر شکل عمدتاً به سه گروه دیسکی، لوله‌ای و صفحه‌ای تقسیم می‌شوند که نوع دیسکی به جهت خصوصیات هوادهی مناسب و مقاومت بالا در برابر گرفتگی و آسانی نصب، از محبوبیت بیشتری برخوردار است.

انواع دیفیوزرهای هوادهی از نظر جنس

دیفیوزرها در قدیم بیشتر از جنس فلزات ضد زنگ و سرامیک بودند. در سال‌های اخیر این دیفیوزرها جای خود را بیشتر به دیفیوزرهای ممبرانی از جنس EPDM یا PTFE داده‌اند که از مزایای این دیفیوزرها می‌توان به سبک بودن، مقاومت در برابر خوردگی بیولوژیکی و شیمیایی، آسانی نصب و قیمت ارزان نسبت به انواع قدیمی اشاره کرد.

دیفیوزر ها: نصب، انواع چیدمان و آرایش استقرار

طراحی بهینه و انتخاب نحوه چیدمان و نصب صحیح سیستم هوادهی (دیفیوزر) در تصفیه خانه ها، تاثیر بسزایی بر روی راندمان انتقال اکسیژن و کارایی کلی سیستم تصفیه فاضلاب دارد. گزینه های مختلف چیدمان دیفیوزرها در مخزن هوادهی وجود دارد که از آن جمله می‌توان به مارپیچی یکطرفه، مارپیچی مرکزی، مارپیچی دو طرفه، شبکه ای و پوشش تمام کف، اشاره نمود. طراحی نهایی به عواملی چون نوع فرایند، نوع فاضلاب، میزان دسترسی به واحد، محدودیت طراحی اولیه (اکسیژن رسانی یا اختلاط)، راندمان و نوع واحدی که در آن دیفیوزر استفاده می شود، استاندارهای خروجی، اختلاط جامدات، تعداد واحدها و جریان هوای مورد نیاز بستگی دارد.

مطالعات ارزیابی زیادی در رابطه با ارتباط بین نرخ جذب اکسیژن و نحوه چیدمان و نصب دیفیوزر ها صورت گرفته است. سرعت صعود حباب‌ها در آب و زمان ماند آن ها درون آب، با چیدمان سیستم هوادهی رابطه مستقیم دارد. هر چقدر حباب ها زمان طولانی تری درون آب باقی بمانند، نرخ جذب بالاتر خواهد داشت.

هندسه مخزن، نوع دیفیوزر ، ملاحضات اقتصادی در خصوص هزینه های سرمایه گذاری در مقایسه با هزینه های بهره برداری، بر روی تصمیمات مهندسی در رابطه با انتخاب نحوه چیدمان و نصب دیفیوزر ها موثر هستند. بعنوان مثال چنانچه که دیفیوزر های تیوبی با راندمان بالا در یک سیستم استفاده شوند، تعداد واحدها، لوله کشی ها، ساپورت ها، مدت زمان نصب و هزینه های نگهداری ممکن است تنها ۲۵% سیستم دیفیوزر دیسکی با سطح تخلخل مدیای مشابه باشند.

دیفیوزر با چیدمان و نصب مارپیچی یکطرفه

در این نحوه چیدمان، دیفیوزر ها به صورت خطی در یک سمت دیواره مخزن هوادهی قرار می گیرند. هنگامی که هوادهی آغاز می شود هیدرولیک هوا در آب به گونه ای خواهد بود که آب در یک سمت دیواره که دیفیوزر ها در آن قرار دارند، به سمت بالا صعود می کند و در دیواره مقابل به سمت پایین می آید که موجب ایجاد جریان گردشی در مخزن می شود.

دیفیوزر با چیدمان مارپیچی مرکزی

در این نوع آرایش چیدمان، دیفیوزر ها به صورت یک خط در مرکز مخزن هوادهی قرار داده می شوند. پس از آغاز عملیات هوادهی هیدرولیک جریان هوا به گونه ای خواهد بود که آب را از مرکز به سمت سطح آب بالا می برد و به سمت دیواره های جانبی انتقال داده و در کنار دیواره های آب به سمت پایین می آید و در واقع دو جریان گردشی از سمت مرکز مخزن به جناحین وجود دارد.

 

دیفیوزر با چیدمان مارپیچی دوطرفه

در این نوع نحوه چیدمان دو خط دیفیوزر در کناره هر دیواره مخزن نصب می شود. پس از اعمال هوادهی، جریان هیدرولیکی هوا، آب را از کنار هر دیواره به سطح آورده و در قسمت مرکزی مخزن جریان آب که از دو طرف مرکز به هم رسیده اند، به سمت پایین آمده و مجدداً این سیکل تکرار می شود. در واقع دو سری جریان گردشی از سمت دیواره ها به سمت مرکز مخزن هوادهی بوجود می آید.

دیفیوزر با چیدمان متقاطع

این چیدمان از ردیف های دیفیوزر در عرض مخزن هوادهی با فاصله زیاد ردیف ها از هم و فاصله کم دیفیوزر از یکدیگر تشکیل شده است. هر ردیف از دیفیوزر ها منطقه اثر خود را دارند و آب را تا سطح بالا آورده و حرکت گردشی آب تا کف مخزن ادامه می یابد. این نوع چیدمان موجب ایجاد سلول ها یا جایگاه های چندگانه اختلاط در کل مخزن می شود.

دیفیوزر با چیدمان شبکه ای استاندارد

این نوع چیدمان در واقع به چیدمانی اشاره دارد که در آن کل کف مخزن را با الگویی هماهنگ و یکنواخت پوشش داده شده است. به منظور دستیابی به راندمان چیدمان شبکه ای متداول، دیفیوزر ها در بخش های جانبی و یا به شکل شبکه ای منظم با سطح پوشش کف بین ۵ تا ۱۵ درصد، نصب می شوند.

دیفیوزر با چیدمان شبکه با پوشش کامل کف

همانند چیدمان شبکه ای استاندارد می باشد، با این تفاوت که تعداد بسیار بیشتری از دیفیوزر در هر خط هوا قرار می گیرد. سیستمی که بر اساس به حداقل رساندن نرخ شار برای به حداکثر رساندن کارایی طراحی شده است، پوشش کف حدود ۱۵ تا ۸۰ درصد خواهد داشت.

جدول های مشخصات فنی چند برند از دیفیوزرهای موجود در بازار

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب ریز دیسکی ساخت شرکت Ecologix آمریکا-تایوان

Air Flow for Max.

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter

Model

6 m3/h

2 ~ 3 m3/h

EPDM/Silicon

9.5″(240mm)

Ecoflex-235CV

12 m3/h

4 ~ 6 m3/h

EPDM/Silicon

12.5″(320mm)

Ecoflex-316CV

15 m3/h

6 ~ 8 m3/h

EPDM/Silicon

14″(355mm)

Ecoflex-350CV

30 m3/h

10 ~ 15 m3/h

EPDM/Silicon

20″(520mm)

Ecoflex-520CV

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب ریز تیوبی(لوله ای) ساخت شرکت Ecologix آمریکا-تایوان

Air Flow for Max.
(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter ×Total Length

Model

6 m3/h

2 ~ 3 m3/h

EPDM/Silicon

68mm×300mm

Hyotube 7-250F

12 m3/h

3 ~ 6 m3/h

EPDM/Silicon

68mm×550mm

Hyotube 7-500F

18 m3/h

6 ~ 9 m3/h

EPDM/Silicon

68mm×800mm

Hyotube 7-750F

24 m3/h

8 ~ 12 m3/h

EPDM/Silicon

68mm×1050mm

Hyotube 7-1000F

12 m3/h

3 ~ 6 m3/h

EPDM/Silicon

95mm×300mm

Hyotube 9-250F

18 m3/h

6~ 9 m3/h

EPDM/Silicon

95mm×300mm

Hyotube 9-500F

24 m3/h

10 ~ 14 m3/h

EPDM/Silicon

95mm×300mm

Hyotube 9-750F

30 m3/h

15 ~ 18 m3/h

EPDM/Silicon

95mm×300mm

Hyotube 9-1000F

35 m3/h

15 ~ 18 m3/h

EPDM/Silicon

68mm×1300mm

Hyotube 4-46F/pair

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب ریز دیسکی ساخت شرکت Aquaflex ترکیه

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter

Model

11.4 m3/h

2 ~ 10 m3/h

EPDM/Silicon

9″(270mm)

ADD230

14.3 m3/h

2 ~ 12 m3/h

EPDM/Silicon

12″(340mm)

ADD300

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب ریز تیوبی (لوله ای) ساخت شرکت Aquaflex ترکیه

Air Flow for Max.

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter ×Total Length

Model

9.6 m3/h

2 ~8 m3/h

EPDM/Silicon

65mm×560mm

ATD 63-500

12 m3/h

2 ~ 10 m3/h

EPDM/Silicon

65mm×810mm

ATD 63-750

13 m3/h

2 ~12 m3/h

EPDM/Silicon

65mm×1060mm

ATD 63-1000

13.2 m3/h

2 ~ 12 m3/h

EPDM/Silicon

93mm×560mm

ATD 90-500

15 m3/h

2 ~14 m3/h

EPDM/Silicon

93mm×810mm

ATD 90-750

17 m3/h

2 ~ 16 m3/h

EPDM/Silicon

93mm×1060mm

ATD 90-1000

28 m3/h

2 ~ 24 m3/h

EPDM/Silicon

65mm×2200mm

ATSS (Grommed)

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب ریز پلیتی ساخت شرکت Aquaflex ترکیه

Air Flow for Max.

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter ×Total Length

Model

17.8 m3/h

2 ~16 m3/h

EPDM/Silicon

170mm×670mm

ATD 650 Plate

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب ریز دیسکی ساخت شرکت Jager آلمان

Air Flow for Max.

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter

Model

10 m3/h

2 ~ 6 m3/h

EPDM/Silicon

9″(270mm)

HD 270

15 m3/h

5 ~ 12 m3/h

EPDM/Silicon

12″(340mm)

HD 340

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب ریز دیسکی ساخت شرکت Supratec آلمان

Air Flow for Max.

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter

Model

8 m3/h

2.5 ~ 5.5m3/h

EPDM/Silicon

9″(270mm)

Oxiflex – MT235

10 m3/h

3 ~ 7 m3/h

EPDM/Silicon

12″(340mm)

Oxiflex – ،MT300

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب درشت دیسکی ساخت شرکت Ecologix آمریکا-تایوان

Air Flow for Max.

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter

Model

13.5 m3/h

3.5 ~ 8.5 m3/h

EPDM/Silicon

3″(84mm)

SnapCap

جدول مشخصات فنی دیفیوزرهای هوادهی حباب درشت دیسکی ساخت شرکت Aquaflex ترکیه

Air Flow for Max.

(use for cleaning)

Air Flow for best continuous
operation

Membrane Material

Diameter

Model

28 m3/h

2 ~ 25 m3/h

EPDM/Silicon

3″(80mm)

ADD80-CBD